A De Heus takarmányaival stabil eredményeket érünk el, és nyereségünk is nőtt

16 szept. 2020

A lengyel határ közelében, az Orlicei-hegység lábainál fekvő Žamberk városa ad otthont a Vemas a.s. vállalat gazdaságának. 750 kocát tartanak malacok nevelésére, melyeket ezután előhizlaltatnak. A farmon évente mintegy 16 000 sertést etetnek, a többi 7000-et pedig más gazdaságoknak adják el hizlalásra. Jiřina Štěpánková 2012 óta a gazdaság igazgatója.

Jiřina Štěpánková
Csehország

Teljes bizalom

A Vemas már évek óta ügyfelünk. Kezdetben csak kocáik számára vásárolták takarmányainkat. „Mióta a gazdaság igazgatója lettem, a De Heus teljesen elnyerte bizalmamat, és már valamennyi sertésünk számára vásároltunk tőlük takarmányt” – mondta Jiřina Štěpánková.

Stabil technológiai eredmények

A De Heus takarmányai révén a kapcsolat stabil technológiai eredményeket szült, és a gazdálkodás pénzügyi eredményeit is növelte. Jiřina Štěpánková: „Meggyőzött, hogy a De Heus nemzetközileg aktív vállalat, így óriási tapasztalattal rendelkezik a takarmányozás terén, melyet át tud ültetni a gyakorlatba.”

Tekintsük át Jirina farmját

Kocánként évente 32 felnevelt malac

Az utóbbi években javultak a kocák szaporodási mutatói, nagyrészt a vemhes és szoptató kocáknak kínált megújult takarmányoknak köszönhetően. „Jelenleg kocánként évente 32 malacot nevelünk fel. Rendkívül elégedett vagyok a De Heus szakembere által végzett munkával is, aki havonta legalább kétszer felkeres minket, és szükség esetén is elérhető” – mondta Jiřina Štěpánková.

Világszerte megosztott tudás

Jiřina nagyra értékeli a De Heus szakemberének rugalmasságát és széles körű szaktudását. „Nemcsak csehországi és szlovákiai gazdaságokat keres fel, de külföldieket is, olyan országokban, ahova én nem jutok el. Táblázatokkal és grafikonokkal segíti az eredmények értékelését, és havonta kétszer a kocák ultrahangos zsírszintmérését is elvégzi számunkra. Ennek köszönhetően nincsenek se sovány, se túlsúlyos kocáink. Ez a kulcsa annak, hogy kocánként több malacot tudjunk felnevelni, ami természetesen a gazdaság nyereségét is növeli.”

Ajánlás Csehországból - Jiřina

Új takarmányozási és tartási technológia

Pár évvel ezelőtt a Vemas új istállót épített a vemhes kocák számára. A takarmányozási és tartási technológia szállítójának kiválasztásához a De Heus nyújtott nekik segítséget. „A Csehországban általában használt megoldások közül többre is kaptunk ajánlatot, a De Heus azonban a Hollandiában széles körben elterjedt Nedap rendszert javasolta, melyben a vemhesség különböző szakaszaiban lévő kocákat egyetlen nagyméretű, 300 fős dinamikus csoportként tartjuk. Ez azzal az előnnyel jár, hogy az állatok nem lesznek idegesek, mert egy ekkora csoportban már nincs hierarchia a kocák között. További előny, hogy a rendszer az etetőket is tartalmazza, melyek az állat chipje alapján pontosan a beállított takarmányozási görbe szerint adagolják a takarmányt. A tartás módosítása természetesen a kocánként évente felnevelt malacok számában is jelentős növekedést hozott."

Jirina elégedett a De Heus-szel.

"Hiszek abban, hogy a közös együttműködés hosszú évekig fog tartani. Elégedett vagyok a kiváló értesítéssel és a gyors segítségadással, amikor a farmon szükségünk van rá. Pontosan ezért nem kell váltanom takarmány ellátót."