A hatások az első laktációktól láthatóak voltak

16 szept. 2020

Karolina és Łukasz Głuchowscy tejelő teheneket tenyésztenek a Lengyelország északkeleti részén, Varsótól kb. 120 km-re fekvő Sypniewo faluja közelében. A gazdaságot 2017-ben vették át Łukasz szüleitől, miután mindketten állattenyésztést tanultak a Varsói Élettudományi Egyetemen. Az év végére 50 szarvasmarhára fog nőni állományuk, ma pedig 40 tehénből áll, melyek közül 36-ot fejnek.

Karolina és Łukasz Głuchowscy
Lengyelország

Tanulmányaival párhuzamosan Łukasz Głuchowscy évekig dolgozott a Farmer országos mezőgazdasági magazinnál és a farmer.pl portálnál, ahova cikkeket és beszámolókat írt gazdaságokról és vásárokról. Újságírói tapasztalata hasznosnak bizonyult: „Az elméleti tudás hasznos egy tenyésztő munkájában, de az is, hogy könnyedén alakítson ki kapcsolatokat, tudjon kérdezni, és azt is tudja, kihez forduljon kérdéseivel."

Együttműködés és nyitottság a változásra

A gazdaságban a hagyományos takarmányozás javarészt manuálisan történik. Van egy boxos istállójuk, a teheneket pedig naponta ki kell engedni, és vissza kell terelni. Łukasz a feleségével osztozik ezeken a feladatokon: „A munka javát együtt végezzük. Együtt fejjük a teheneket és együtt végezzük a velük kapcsolatos alapvető feladatokat. A szaporításhoz a genom tanulmányozása és a kísérleti fejés alapján Karolina választja ki a tenyészbikákat a tehenek megtermékenyítéséhez. Ő vezeti a dokumentációt is. Én a szántóföldi műveléssel és a tényleges takarmányozással foglalkozom."

Az étrend módosítása

Rögtön azután, hogy átvették a gazdaságot Łukasz szüleitől, jelentős kihívásokba ütköztek a termelési eredmények kapcsán. Rendkívül jó genetikájú és óriási potenciális hozamot kínáló állományuk nagyon kevés tejet adott, ráadásul a szaporodással és a tőgygyulladással is gyakran akadtak problémáik. A fiatal tenyésztők rövid időn belül együttműködésre léptek a De Heus-szel. „Istállóink 1970 óta állnak, és nem állt módunkban új épületekbe befektetni. Mivel az állatok tartásán nem tudtunk változtatni, úgy határoztunk,

A hatások az első laktációktól láthatóak voltak hogy étrendükön módosítunk. Én aggódtam a változások miatt, de úgy döntöttem, hogy megbízok a De Heus-ben és a tanácsadónkban. A javulás rendkívül gyorsan megmutatkozott. 2017 decemberében vásároltunk először takarmányt, és elkezdtük vizsgálni száraztakarmányunkat. Kutatásaink elemzése során a takarmányozási tanácsadó javaslatokat tett arra, miként takarítsuk be a száraztakarmányt vagy módosítsunk fejadagjainkon jobb eredmények eléréséhez."

A Głuchowscy farm gyors áttekintése.

Az állomány jó egészsége növelte a termelékenységet

Az elmúlt három évben Łukasz és Karolina rengeteget változtattak a tenyésztés terén. „Az eredmények magukért beszélnek: tehenenként és laktációs időszakonként 6000 kg-ról indultunk, és úgy gondoltuk, hogy 8000-9000 kg-ig jutunk majd el. Ám mindössze két év alatt elértük az évi 10 500 kg-ot!” A hozam egyszerű és csekély erőfeszítést igénylő növelése mellett az állomány egészségi állapota is javult – ritkábban fordul elő tőgygyulladás, és sokkal jobb szaporítási eredményeket érünk el.

A siker nyomában – eljött az üszők és borjak ideje

„Miután kezdtünk jó eredményeket elérni a tejelő tehenek takarmányozásával, az üszőkre és borjakra irányítottuk figyelmünket" – mondja Łukasz. A tenyésztők referenciagazdaságként működnek együtt a De Heus-szel a Kaliber borjútenyésztő programban. „A hatás a legelső laktációktól látható volt: az ellő tehenek azonnal elkezdtek tejet termelni. Az első napokban kb. 1500-1800 litert adtak, majd ez 3000 literre nőtt. Az előhasi üszők laktációnként kb. 4000 litert adtak, és a 305 napig tartó első laktáció során néha már a 10 000 litert is elérjük. Ezek rendkívül jó eredmények, az állatok pedig egészségesek, remekül néznek ki és termékenyek. A tejelő tehenekkel ráadásul napi 1-1,25 kg-mal gyarapodik a borjak testsúlya. Már a kezdeti szakaszban rendkívül szépen fejlődnek, így át tudjuk őket állítani a gazdaságunk által termelt takarmányra, ami sokat könnyített etetésükön, és költségeinket is csökkentette."

A megoldás kihívásunkra: a Prelacto

„Nagyon kedvelem a Kaliber program borjaknak szánt termékeit. Korábban sok gondunk akadt a hypocalcaemiával. A megoldásnak az ellés előtti Prelacto takarmány bizonyult, mely megszüntette e problémát. Jelentősen csökkentek az állatok ellés utáni állatorvosi ellátásával, gyengélkedésével és betegségeivel kapcsolatos költségeink."

'2 év alatt elértük az évenkénti 10 500 kg-ot.'

Az átfogó együttműködés meghozza gyümölcsét

A De Heus-szel folytatott együttműködésük azonban nem merül ki takarmányozási tanácsokban. „Először azt ellenőrizzük, hogy milyen talajjal és területtel rendelkezünk, milyen gabonákat vethetünk azon, és miként trágyázzuk azokat. A körülmények ismerete révén a lehető legjobb minőségű takarmányt tudjuk előállítani, miközben költségeinket is optimalizáljuk. Ezt követi még a mintavételezés, a vizsgálatok és az alkalmazás a tehenek fejadagjában. Továbbá a folyamatos elemzés: min tudnánk javítani?” - mondja Łukasz. „Egy tanácsadó nem csupán értékesíti a takarmányt. Tényleg mindent tudnia kell, és átfogóan kell gondolkodnia. Fontos, hogy érdekelje, milyen hatást vált ki tanácsai követése, és hogy folyamatosan új megoldások kifejlesztésén dolgozzon. A De Heus-szel folytatott együttműködésünkben nagyra értékelem elérhetőségüket. Bármikor hívhatom takarmányozási tanácsadómat” – majd hozzáteszi: „Ez pedig fontos, mert nekünk, tenyésztőknek mindig résen kell lennünk, hiszen élőlényekkel dolgozunk, és a legkisebb gondatlanság problémákat és óriási veszteséget okozhat. Egyetlen hiba hosszú évek munkájának gyümölcsét teheti tönkre."

Az álmok valóra válnak – lépésről lépésre

„A legnagyobb kihívást számunkra a termelési költség csökkentése jelenti. Rengeteg időt fektetünk az állatokba, genetikájukba, életkörülményeik fejlesztésébe, és egy gépparkba, és bővítjük a gazdaságot, azonban a tej alacsony felvásárlási ára nagyon megnehezíti a tervezést.” 2017-ben a Farmer magazin munkatársairól megjelent cikkben Łukasz Głuchowscy ezt írta magáról: „Az álmom az, hogy legyen egy saját gazdaságom, tejelő tehenekkel.” Vajon miről álmodik manapság egy gazdálkodó, aki tudja, miként váltsa valóra álmát? Karolina és Łukasz egyetértenek a válaszban: „Magasabb árat akarunk kapni a tejért, és egy új istállóról álmodunk. Folyamatosan bővítjük állományunkat, takarmánybázist alakítunk ki, és a lehető legrövidebb időn belül feltétlenül fel akarjuk építeni az új létesítményt.”