A fejőrobotainkból származó extra információk segítik fejlődésünket

16 szept. 2020

A Bergman család gazdasága egy kis faluban, Oldetrijnben található, Hollandia csodálatos Frízföld tartományában. Egy évvel ezelőtt Jan Harm (21) csatlakozott szüleihez, Harmhoz és Annekéhez a gazdaság irányításában. Mintegy 125 tejelő tehenet tartanak, melyek három DeLaval fejőrobot segítségével évi 1,35 millió kg tejet adnak. Miért váltottak fejőrobotokra, és mik a tapasztalataik?

A Bergman társas vállalkozás
Hollandia

Miért kezdtek el fejőrobotokat használni?

Harm: „Fejőházunk cserére szorult, elsősorban azért, mert már nem volt elegendő a kapacitása. A korlátozott hely miatt átalakítása bonyolult és költséges lett volna, ráadásul a kiszolgáló karám egy részét is elvesztettük volna, amit inkább el akartunk kerülni. Amikor mindezt összevetettük a fejőrobotok beszerzéséhez szükséges befektetéssel, rájöttünk, hogy a versenyképes ajánlatnak köszönhetően azok nem sokkal drágábbak.”

Jan Harm: „Én még kissé szkeptikus voltam, hogy ez fejlődést jelentene-e gazdaságunk számára, de ez annak is betudható, hogy élvezem a fejést. Ha még egyszer választanom kellene, feltétlenül a robotokat választanám."

Két robottal kezdték, most háromnál tartanak. Miért?

Jan Harm: „Két fejőrobottal kezdtük, ugyanabból a márkából, amelyből tejtartályaink és tehénazonosító rendszerünk származnak. Kezdetben minden jól működött, de a robotok mindig maximális kapacitással dolgoztak. Csak 4% állásidejük volt, jóval az előírt 10-15% alatt.”

Harm: „Amikor tehenek csoportjait szárazra állítottuk, a robotok egyből jobban működtek. Sok nehezen fejhető tehenünk volt, akiknek túl sok idő kellett a roboton. Ez volt az egyik oka annak, hogy 2018-ban beszereztünk egy harmadik robotot. És jó, hogy így tettünk, mert így megnőtt állásidejük (23%-ra – szerk.). A fejések átlagos száma 2,6-ról 3,4-re nőtt. A tejtermelés ennek eredményeképpen azonnal 1,5 literrel nőtt, pár hónap elteltével pedig már akár 2,5 literrel volt több. A mostani átlagunk 34 liter, fejésenként 9,9 literrel."

Nézz körbe a Bergman farmon.

'Mindennap kétszer nézzük át az összes tehenünket, mert ezt fontosnak tartjuk.'

Egy extra robot befektetést igényel – megérte Önöknek?

Harm: „Határozottan igen. A megnövekedett termelés révén teljes befektetésünk megtérült, és a robotok élvezetesebbé is teszik munkánkat. Ma már nem számít, ha éjszaka meghibásodik egy robot – egyszerűen kikapcsoljuk, és másnap kihívunk hozzá egy technikust."

Mi volt a legnehezebb a robotokra váltásban?

Harm: „Időbe telt, míg megszoktuk őket. A tehenek azonnal tudták, hol vannak a robotok, így e téren nem akadtak gondjaink. Volt azonban jó néhány tehenünk keresztbe álló vagy rövid tőgybimbókkal, vagy amelyeket sok időbe telt megfejni. Ezért ezeket a teheneket már korábban eladtuk, azután pedig még néhány továbbit is. Fontos volt, hogy másféle tenyésztési döntéseket hozzunk. Pár tehenünk esetében még mindig akadnak gondjaink a fejéssel, de jóval kevesebb, mint korábban."

Vannak tippei kollégái számára az istálló ritmusáról?

Jan Harm: „Teheneink állandó rutint követnek. Szükség esetén naponta kétszer a robothoz visszük azokat a teheneket, melyek nem töltöttek elég időt a fejőgépen. Ez kedvező pillanat a boxok kitakarítására, szalma behelyezésére, és a tehenek egészségének ellenőrzésére. Emellett naponta egyszer etetjük őket, háromszor pedig feltöltjük itatójukat. Ez nyugodt légkört teremt, mely a legideálisabb teheneink számára."

Harm: „A tehenek akkor is boldogok, ha nem vagyunk itt egy napig. Jót tesz nekik az istálló békéje. Nagyon kedveljük a vasárnapot."

Utolsó kérdésként: már régóta a De Heus ügyfelei. Milyen előnyökkel jár ez egy robotokat alkalmazó gazdaság számára?

Harm: „Amikor a De Heus szakembere, Hendri, hosszú évekkel ezelőtt elkezdett velünk dolgozni, megmondtam neki, hogy ha valamit nem tud, elvárom, hogy hívjon valakit, aki tud segíteni, és pontosan ez történik. Ez teszi annyira élvezetessé az együttműködést a De Heus-szel. Hendri rendkívül tapasztalt; ő lett az általános tanácsadóm. Évente kétszer a robotszakértő Rob van Echtelt is elkíséri, aki ellenőrzi teheneimet és a robotok működését.”

Jan Harm: „Fejőrobotokra váltva hirtelen rengeteg adat képződik, ezért hasznos, ha a robotszakértő ellenőriz és vizualizál mindent. Ezután új összefüggéseket tudunk találni. A megosztott extra információk segítik fejlődésünket.”