Nyolc év elteltével gazdaságunk már évi 2,7 millió liter tejet termel

16 szept. 2020

Apja és nagyapja Hollandiából érkeztek Brazíliába, és tejtermeléssel foglalkoztak, amikor Fernando még csak gyerek volt. Szenvedélyük átragadt rá, és immár 8 éve ő irányítja gazdasága tevékenységeit, mégpedig kitűnő eredményekkel.

Fernando Sleutjes
Brazília

Fernando Sleutjes harmadik generációs tejtermelő – családja még 1950-ben kezdte meg e tevékenységet.

A Parana állambeli Piraí do Sulban található Estância Shalom farm műveletei tejelő tehenek és mezőgazdaság között oszlanak meg. A tehenek számára 100 hektáron vetnek szilázsnak évente egyszer kukoricát és kétszer zabot, 70 hektáron pedig kukoricát és szójababot termesztenek.

60 tejelő tehéntől 480 állatig az istállóban

A farm nyolc éve tart Holstein teheneket, melyek évente ma már 2,7 millió liter tejet termelnek. Kezdetben 60 tejelő tehénnel rendelkeztek – állományuk ma 480 tehénből áll, melyekből 280 borjú, 200 pedig tejelő tehén.

Sleutjes elmondása szerint a farm nem csupán a hatékony tejtermelésre összpontosít, de a borjak nevelésére is: „A jó tejüzemi nyereség eléréséhez az ellő üszők magas tejtermelésére törekedünk. Egy 570 kg-os, 23-24 hónap közötti korú Holstein üsző az első laktáció során éri el napi 40 - 45 literes csúcstermelésünket, és egész életében kiváló hozamot nyújt.” Fernando összesen 10 embernek ad munkát, vállalkozása folytatásához pedig számíthat családja támogatására. „A feleségem irányítja a farm szaporító programjait, a fiam pedig mezőgazdasági technikus, és már dolgozik nálunk. Az újszülött kislányunkat a tehenekkel való munkára tervezzük felkészíteni” – mondta.

Tekintsük át Fernando farmját

Tartás, takarmányozás és genetika: a kiváló eredmények alapjai

A kimagasló termelést az Estância Shalom a De Heus 'KALIBER® tervével éri el, mely a fiatal állatok egészséges és gazdaságos nevelésére törekszik, az állat hosszának, magasságának és térfogatának arányait véve alapul. Az állat így jól kifejlett, magas hozamú és hosszú életű lesz.

A terv négy szakaszra oszlik: szopós borjú, növendék, üsző és vemhes tehén. Az egyes fázisok takarmányozási követelményei eltérőek, pl. a fehérje, energia, keményítő, rost, ásványi anyagok és vitaminok kapcsán. Minden egyes szakasz adagjait úgy alakítjuk ki, hogy megfeleljen az állatok igényeinek és igazodjon a gazdaságban elérhető száraztakarmányhoz.

A farm 2018-as belső felmérése szerint az előhasi üszők 365 nap alatt átlagosan 10980 liter tejet adtak” 2019-ben ez már elérte a 11 500 litert üszőnként; 2020-ban pedig már a 12 200 – 12 500 litert: „Ez naponta majdnem öt literrel több, három év alatt, mindössze az üszők tartásának, takarmányozásának és genetikájának fejlesztésével. Az eredmények bizonyítják a minőségi takarmányozás jelentős hatását” – mondta Sleutjes.

A család támogatása.

"A feleségem kezeli a szaporító programmal kapcsolatos összes teendőt a farmon, a fiam mezőgazdasági technikus és már ő is a birtokon dolgozik. Már a babánkat is szándékunkban áll arra nevelni, hogy marhákkal foglalkozzon."

Bizalom és partneri kapcsolat

Az Estância Shalom farm és a De Heus közötti partneri kapcsolat nyolc éve kezdődött, amikor a multinacionális vállalat megérkezett Brazíliába, a gazdálkodó pedig épp elindította tejgazdaságát.

Sleutjes: „A takarmánygyártókat általában a laktációs szakasz érdekli leginkább, mely nagyobb gazdasági értéket képvisel. A további szakaszok, pl. a borjak nevelése vagy a szárazra állított tehenek kezelése sokszor feledésbe merülnek, pedig pénzügyi hatást gyakorolnak a gazdaságokra. A De Heus azonban épp erre összpontosít, a borjú születésétől a tejtermelésig, mellyel kapcsolatban jelentős fejlődést tapasztaltunk állományunkban. Kiváló minőségű termékei mellett a De Heus tudását is átadja a jobb eredmények érdekében, kutatásokon keresztül, melyek a gyakorlatba átütetve segítenek gazdaságunk céljainak elérésében. Sok gazdálkodó és technikus keres fel, akik kíváncsiak az eredményeinkre, még külföldről is, pl. Bolíviából, Uruguayból és Argentínából.”