Malacaim választási átlaga 11,7-ről 14,0-ra nőtt, és ehhez rendkívül magas minőség párosul

16 szept. 2020

A vietnámi Hai Duong tartományból származó Nguyen Van Hoc eredetileg a De Heus Vietnam viszonteladója volt. Elszántan törekedett a fejlődésre, és dédelgetett álma volt, hogy legyen egy saját gazdasága, ezért gazdálkodási technikákat és üzletvezetést tanult. Bár „újonc” az állattenyésztésben, eme szilárd alapra építve rendkívüli eredményeket ért el gazdaságában.

Nguyen Van Hoc
Vietnam

A sertések első generációjának választási átlaga 11,7 volt. A második generációnál ez 12,7-re nőtt, a következő generációnál pedig már meghaladta a 14,0-et, rendkívül magas minőségű és egészségesmalacokkal. Nem volt könnyű sora azonban. 2017-ben, amikor Hoc úr meg tudott volna vásárolni egy földdarabot, hogy valóra váltsa álmát, egy gazdaság kiépítését, a piac mélyponton volt, a sertésárak pedig csúcson. Hoc úr azonban nem adta fel. A nehéz időszakra visszaemlékezve elmondja: „A De Heus támogatása nélkül elbuktam volna."

Családias harmónia és professzionális ügyfélszolgálat

A De Heus-szel való együttműködése kapcsán még emlékszik, hogy első szállítmányát 2009. június 29-én kapta meg. Kíváncsiak voltunk, miért emlékszik erre ilyen pontosan. Hoc úr elárulta: „2009-ben a De Heus újdonságnak számított, de egy falubéli szomszédomtól már sokat hallottam termékei minőségének jó híréről. Ez ösztönzött arra, hogy kipróbáljam őket, és engem is azonnal meggyőztek.” Azt is elárulta, hogy ha a De Heus „nem hozott volna valós eredményeket,” nem tartott volna ki mellettünk a mai napig. A De Heus családias harmóniája és professzionális ügyfélszolgálata is meggyőzte, így a számos elérhető alternatíva ellenére nem „hagyott el” minket.

"Ha a De Heus nem támogatna engem, akkor most nem tartanék itt"

10 éves út

Amikor emlékeiről kérdezzük, Hoc úr habozik, hiszen nehéz 10 éves útját pár szóban összegezni. Szemei azonban felcsillannak, amikor a De Heus vezetőinek támogatásáról beszél: „A De Heus-nél bárki  beszélhet a főnökkel." Elmagyarázza, hogy csak egy kis gazdaságot tervezett létesíteni, 50 kocával és 500 malaccal. Nguyen Quang Hieu (a De Heus észak-vietnámi vezérigazgató-helyettese) azonban rámutatott, hogy a nagyobb léptékű gazdaságok valószínűbben élik túl a fokozott verseny időszakait. Hieu úr bátorításának köszönhetően Hoc úr bátran belevágott egy 200 kocás üzem létesítésébe, melyben egy rendkívül összetartó és lelkes műszaki csapat támogatta.

Fényes jövő az értéklánchoz való csatlakozással

A jövőre vonatkozó terveit illetően Hoc úr vidáman újságolta el, hogy csatlakozni szeretne Észak-Vietnám „tiszta sertéshús” láncához, melyben a De Heus stratégiai partnerekkel, köztük gazdaságokkal és vágóhidakkal működik együtt kiváló minőségű export sertéstermékek előállításához. Hisz abban, hogy csatlakozása az értéklánchoz számos előnnyel fog járni gazdasága és fogyasztói számára egyaránt. Egy hozzá hasonló farmtulajdonos számára megszünteti az állattartás bizonytalanságát, stabillá teszi azt, és bizonyítja terméke minőségét a fogyasztók számára. E következő lépésre készülve tartományi és központi szintű VietGAP tanúsítást szerzett gazdasága számára. Gazdasága minden egyes folyamatát gondosan dokumentálja és irányítja, hogy kezelni tudja majd az adatokat, amikor készen áll a belépésre az értékláncba.