Az egész búzaszem etetésének hatása a hizlalt brojlerek teljesítményére

08 november 2016
-
6 perc

Az állatok egészsége kulcsszerepet játszik a baromfitenyésztésben, és a magas szintű termelés előfeltétele. A nagy kapacitású csarnokoban nevelt baromfi egészségének befolyásolására az egyik módszer, hogy a baromfi ideális fizikai állagú takarmányt kapjon. A kívánt textúra a nyersanyagok, különösen a gabonafélék megfelelő őrlésével és feldolgozásával, granulálással és esetleg a takarmánykeverékek utólagos aprításával érhető el. A baromfi esetében nagyon fontos még a keverékek szemcsemérete és homogenitása.

Emellett a baromfiiparban, különösen a brojlercsirke-tenyésztésben újra érdeklődés mutatkozik az egész gabonamaggal történő takarmányozás iránt. A baromfi etetése teljes gabonamaggal nem újkeletű koncepció, már 50-60 évvel ezelőtt is bevett gyakorlat volt a világban.  Az egész gabonamag etetésének módszere a jelenlegi gyakorlat szerint három kategóriába sorolható, nevezetesen a szabad választás, azaz az egész búzaszemek tetszés szerinti etetése más takarmányokkal együtt, külön takarmány-adagolókból. Továbbá a kevert takarmány, amikor az egész magokat más takarmányhoz, leggyakrabban granulált takarmányhoz keverik.  A harmadik kategória az úgynevezett szekvenciális etetés, amikor az egész magok és más takarmányok ugyanabban az etetőben, de különböző időpontokban kerülnek az állatok elé. Számos szerző rámutatott arra, hogy a baromfi képes kiegyensúlyozott étrendet választani. A gabonafélék egész magjával történő etetéssel kapcsolatban leírták az emésztőrendszerben bekövetkező fontos változást, amely a takarmány jobb hasznosulását eredményezi. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az egész gabonaszemekkel etetett állományok egészségi állapota javult. Az egész búzaszemek a baromfitápokban támogatják a kommenzális baktériumokat és korlátozzák a káros baktériumok elszaporodását. Ugyanakkor az egész gabonamag hatással lehet a kokcidiózis megelőzésére. Az egész búzaszemeket tartalmazó táppal etetett brojlerek ürülékében sokkal kevesebb oociszta található, mint a standard darált, majd granulált táppal etetett csirkéknél.

Az egész búzaszemek etetésének hatása az emésztőrendszerre

Az egész búzaszemek bizonyos arányú etetése a tápban befolyásolja az emésztőrendszer morfológiáját és fiziológiáját. Az egész búzaszemek etetésének hatása az emésztőrendszer különböző szegmenseinek fejlődésére azonban nem egyenértékű.

Mirigyes gyomor: az egész búzaszemek etetését követően nem volt kimutatható változás e szerv súlyában. A vizsgálatok azonban kimutatták a proventriculus tágulatok számának jelentős csökkenését.

Zúza: az egész emésztőrendszerben a zúza mutatja a legnagyobb változásokat, ez a szerv gyorsan és láthatóan megnövekedik.

Hasnyálmirigy: az egész búzaszemek beiktatása bizonyítottan akár 20%-kal növeli a hasnyálmirigy tömegét is.

Vékonybél: a legtöbb vizsgálat nem mutatott ki változást a vékonybél relatív súlyában és hosszában az egész gabonaszemekkel etetett csirkéknél. Csak néhány esetben mutattak ki változásokat, de ezekre a megállapításokra nem adtak magyarázatot.

Az emésztőrendszer pH-ja: amikor az emésztőrendszer pH-ját egész búzaszemek etetése mellett mérték, a legnagyobb változásokat a mirigyes gyomorban és a zúzában figyelték meg. Ezekben a szervekben jelentős pH-csökkenés tapasztalható. Egyes vizsgálatok a pH csökkenését mutatták ki a nyombélben és a vékonybélben is, míg más vizsgálatok nem igazolták a pH csökkenését a vékonybélben és a csípőbélben.

A béltartalom emésztőrendszeren való áthaladásának sebessége: ismert számos tényező, mint például a részecskeméret, a béltartalom viszkozitása stb., amely befolyásolja az áthaladás sebességét. Általában a takarmány nagyobb részecskéi tovább tartózkodnak az emésztőrendszerben, mint a finom részecskék. A visszatartási idő meghosszabbodik.

Az emésztőrendszer mikroflórája: az antibiotikus növekedésserkentők (AGP-k) baromfitakarmányokban való használatának tilalma óriási nyomást gyakorolt az Európai Unió takarmányiparára, hogy életképes alternatívákat találjon. Nem valószínű, hogy az AGP-k egyszerű és gazdaságos helyettesítése lehetséges. Nyilvánvaló, hogy többtényezős megközelítésre van szükség, és az egész gabonamagvak a baromfitápokban részei lehetnek ennek a stratégiának. Kimutatták, hogy az egész búzaszemek beiktatása a takarmányba csökkenti a bélben a Salmonella és a Clostridium perfringens megtelepedését. A 22 napos brojlercsirkéknél azt is megfigyelték, hogy az egész búzával etetett baromfiknál több hasznos mikroflóra, nagyobb számú laktobacilus és kevesebb kólibaktérium volt megfigyelhető, mint a teljesen őrölt és granulált keverékkel etetett brojlereknél. Singh (2013)

Az egész mag etetésével és annak a baromfira gyakorolt hatásával kapcsolatos tanulmányok fenti eredményei és a tények alapján a jövőben e takarmányozási rendszer további fejlődésére számíthatunk a mi körülményeink között.

A Cseh Köztársaságban a legtöbb gazdálkodó számára alkalmazható egész búza takarmányozási rendszerek: 

Ha a fenti felosztásból indulunk ki, akkor nálunk a „Kevert takarmány” az egész gabonaszem bekeverését jelenti a többnyire granulált takarmánykeverékbe. Ez a rendszer tovább osztható a tényleges keverési módszer szerint: a komplett takarmánykeverék hígítása egész gabonával, vagy az egész gabonaszemek szabályozott hozzáadása, ahol a granulált rész és az egész gabonából, leggyakrabban búzából álló rész együtt alkot komplett takarmánykeveréket  A leírt módszer kétféleképpen alkalmazható. Keverés a gazdaságban, amikor a gazdálkodó saját búzával rendelkezik, a takarmánykeverék gyártójától vásárol kiegészítő takarmánykeverékeket, és az egyes kiegészítő keverékekhez a pontos ajánlásnak megfelelően egész búzaszemeket ad. Ez a rendszer a gazdaságban műszaki felszerelést igényel a csarnok mellé telepített harmadik siló formájában, és többnyire egyszerű keverőberendezést, amely a beállításoknak megfelelően adagolja a búzát.

Vagy a keverés a takarmánykeverék gyártójánál történik, ahol az egész szemes takarmányozási koncepció komplett takarmányait úgy állítják elő a termelőüzemben, hogy pontosan meghatározott granulált koncentrátumhoz tisztított egész búzaszemet adnak. Az így előállított MIX egy teljes értékű takarmány, amely ugyanazokkal a tápanyag-paraméterekkel rendelkezik, mint a standard granulált takarmány.

Az egész búzaszemek ellenőrzött hozzáadásának egyik formája sem vezet a takarmány olyan tápanyagainak, mikroelemeinek vagy antikokcidiumainak hígulásához, amelyek fontosak az optimális technikai eredmények eléréséhez.

Összefoglalásként átismételjük az egész búza etetésének hatását a hízócsirkék teljesítményére:

 Az egész gabonaszemek etetése általában a következőkkel jár:

  • a zúza nagyobb mérete, a zúza méretében és aktivitásában bekövetkező növekedés pozitívan hat a baromfira, és lehetővé teszi számára a tápanyagok jobb hasznosítását.
  • csökken a béltartalom áthaladásának sebessége
  • bekövetkezik az emésztőenzimek nagyobb mértékű kiválasztása
  • alacsonyabb pH a gyomrokban
  • csökken a béltartalom viszkozitása
  • Megváltozik a keményítők emészthetősége
  • csökken a káros baktériumok, különösen a clostridiumok, a campylobacter és a bacteroides száma → ez a dysbacteriosis alacsonyabb előfordulását eredmé
  • Megváltozik a víz és a bevitt takarmány aránya
  • Javul a talppárnák minősége,
  • A lábakon jelentkező elváltozások kisebb előfordulása

Az emésztőrendszer egész gabonaszemekkel történő serkentése nyomán bekövetkező pozitív változások eredménye az állomány jobb egészségi állapota, a jelentősen jobb takarmányhasznosítás - ami könnyen mérhető paraméter -, a nagyobb vágósúly és nem utolsósorban - az említett esetek egy részében - a takarmányköltségek csökkentésének lehetősége. Ezért egyre több takarmánygyártó kezd foglalkozni az egész búzaszemek etetésével. A volt Csehszlovákia területén például a De Heus már kínál egész búzaszemeket tartalmazó brojlertakarmányt.

Ha többet szeretne megtudni erről a témáról, forduljon bátran a De Heus szakértőjéhez