Megfelelő világítás a brojlerek hizlalása során

26 március 2019
-
3 perc

Tenyésztés

A csarnok betelepítése után a csirkéknek tájékozódniuk kell a térben, és a lehető leggyorsabban meg kell találniuk az élelmet és a vizet. Ezért ajánlott az első 24 órában folyamatosan világítani, majd a 2. naptól a 7. napig éjszaka 1 órára lekapcsolni a világítást, hogy fokozatosan hozzászokjanak a sötét időszakokhoz. Kezdetben, amikor sötét lesz, hangosan reagálnak, de később az alomra ülnek, és nem aktívak. A fényintenzitásnak nagyobbnak kell lennie, mint a hizlalás későbbi szakaszaiban, úgy 25 és 40 lux között. Modern csarnokok esetében, ahol beállítható a fényerősség, az intenzitás beállítása egyszerű. A régebbiekben a gazdák ezt a problémát gyakran további lámpákkal vagy izzókkal oldják meg, amelyek csak ebben az időszakban világítanak.

Növekedési fázis

A 8. naptól a kitelepítés előtti 5. napig ajánlatos a csirkéknek napi 4-6 óra sötétséget biztosítani. Hat óra esetén javasoljuk az időszakot két szakaszra osztani napközben. Az elsőt nappal, a másodikat éjszaka. Ha napközben kikapcsoljuk a világítást, a csarnok felszerelésének biztosítania kell, hogy elérhető legyen a valódi sötétség. Ellenkező esetben a csirkék továbbra is aktívak maradnak.

Az időszak felosztásának oka az, hogy a csirkék emésztése körülbelül 6 órát vesz igénybe, így a fény felkapcsolása után nagyon éhesek. Bőrük sérülhet a karmolások miatt, mivel a csirkék versenyeznek, hogy melyikük jut előbb az etetőhöz. Ha a sötét időszak tovább tart, a csirkék ennek ellenére elmennek enni. Az időszak felosztása mellett szól, hogy ha a csirkék túl sokáig alszanak, akkor romlik az alom, majd a kifutók minősége.

A sötét fázis különösen fontos a megfelelő csontképződéshez és a kalcium-anyagcseréhez. A sötét időszak csökkenti a szív- és érrendszeri elégtelenség vagy lábproblémák miatt bekövetkező elhullást is. Ugyanakkor a baromfihús hibáinak előfordulása is ritkább. Lényeges azonban, hogy rendszeres bioritmust állítsunk be a csirkék számára, mindig ugyanabban az időben lekapcsolva a villanyt. Megszokják ezt a rendszert, és közvetlenül a várható lámpaoltás előtt esznek, hogy tudjanak emészteni.

A növekedési fázisban elegendő a csikék szintjén mért 5-10 lux fényerősség. A nagyobb intenzitás szükségtelenül növeli a villamosenergia-költségeit. Ilyenkor a csirkék is aktívabbak és stresszesebbek, ami növelheti a takarmányfogyasztást. A piacon kapható legmodernebb műszerek a baromfi által ténylegesen érzékelt fény intenzitását mérik galliluxban.

Vágás előtt

Egyes tenyésztők ugyanazt a fényrendszert alkalmazzák a kitelepítésig. Azonban ajánlott a fényórák számát lassan ismét növelni, ami segít csökkenteni a csirkék befogásával járó stresszt.

Táblázat 1 - A fényórák száma és a luxintenzitás a brojlerek korától függően

A fény színe

A múltban a gazdák gyakran dolgoztak a különböző színű fényeknek a termelés javítására gyakorolt hatásáról szóló információkkal. Igaz, hogy számos tanulmány megerősítette a vágási súlyra vagy a takarmány hasznosítására gyakorolt pozitív hatást. A kutatások nagy része a zöld vagy a piros szín hatását vizsgálta. Ezek az elméletek azonban szinte soha nem igazolódtak be a gazdaságok gyakorlatában. A baromficsarnokok világításával foglalkozó cégek viszont olyan izzókat ajánlanak, amelyek a legjobban utánozzák a természetes napfényt, és a teljes színspektrumot lefedik. Ha csak egy bizonyos színt használnánk, a csirkék nem láthatnák a csarnok berendezésének bizonyos részleteit, és nem léphetnének kapcsolatba más csirkékkel.

Fontos szem előtt tartani, hogy a baromfiknak megfelelő színspektrum némileg eltér az emberek számára optimális színspektrumtól.

Villogó hatás

Izzóinak e hatását bármelyik állattartó könnyen ellenőrizheti mobiltelefon segítségével. Közelítse meg az izzót, és nézze meg a kamera funkción keresztül. A szemünk ugyanis még a nagy intenzitású villódzó fényt is képes folyamatos képként feldolgozni. A baromfik azonban másképp látnak, és különösen a ketreces technológiával tartott tyúkoknál, ahol a fénycsövek gyakran csak néhány tíz centiméterre vannak a szemüktől, ez az egyik stressztényező. A villogó izzókat nem feltétlenül csak a fénycsövek okozzák. Gyakran egy helytelen fényerősség-szabályozó a hibás. A piacon már léteznek olyan eszközök, amelyek képesek mérni az izzók villogásának intenzitását.

Az, hogy a villogó hatás milyen mértékben befolyásolja a csirkehizlalás technikai eredményeit, még vizsgálat tárgyát képezi.

Váltakozó fény üzemmód

A csirkék aktivitásának serkentésére a váltakozó fényüzemmód is alkalmazható, a nap folyamán több világos és sötét időszak váltakozásával.

Természetesen ezt a rendszert leginkább az izzók minősége és az emberi tényező korlátozza. A sötét időszakok több kisebb időszakra való felosztása pozitív hatással van a vágási élősúlyra. A csirkék ugyanis mindig a víz- és takarmányfelvétellel összekötött fokozott aktivitással reagálnak a fényre. A csibék fokozott aktivitása miatt ez a rendszer a lábak egészségére is pozitív hatással lehet. A legnagyobb előny különösen az élet első hetében figyelhető meg, mivel a csirkék nagyobb takarmányfelvételre ösztönözhetők vele, és ezáltal jobb startot biztosíthat.

Mit okoz egy kiégett izzó?

A csarnok ellenőrzése során a tenyésztő gyakran lát kifejezetten rosszabb alommal fedett helyeket, és a fő okot a rossz szellőzésben vagy a csarnok lyukas falai okozta huzatban keresi. Azonban gyakran hasonló helyzetet okoz az egyenetlen fényeloszlás a teremben. A mi hizlalt brojlereink ősei az Ázsia őserdeiben élő madarak voltak. A csirkék ezért még mindig a sötétebb környezetet keresik, amely biztonságérzetet ad nekik, ezzel szemben elkerülik a túl intenzív megvilágítású helyeket, ahol a vadonban könnyen elkaphatnák őket a ragadozók. Ha a csarnokban intenzív és kevésbé intenzív izzókat használnak, vagy ha több izzó is kiégett, a csirkék elkerülik a nagyobb fényerősségű helyeket. Ezeken a helyeken ürítenek, hogy tisztán tartsák a területet, ahol tartózkodnak. Ezért ha olyan helyet lát, ahol nedves alom és nagy mennyiségű ürülék található, nézzen fel, és láthatja, hogy a felette lévő izzók erősebben világítanak, mint a környező területen.

Ha többet szeretne megtudni erről a témáról, forduljon bátran a De Heus szakértőjéhez