Aminosavak, mikroelemek és vitaminok a kocák takarmányában

08 november 2016
-
3 perc

A nagy termékenységű kocák takarmányának kiegyensúlyozott mennyiségű és arányú aminosavakat kell tartalmaznia. Ha az aminosavak adagolása nem a megfelelő arányban történik, a koca szervezetében nem tudnak teljesen hasznosulni a fehérje előállítás során. A már felszívódott aminosavfelesleg részben energiává alakul, de hulladék végtermékként karbamid keletkezik. Ez energiaigényes folyamat, amely nagymértékben megterheli a májat. A fehérje megemésztetlen része táptalaja a nem kívánt mikroflóra kialakulásának, amely a tartási területre kerülve veszélyezteti a malacokat.

Ezért a De Heus a jelenlegi receptúrákat a lehető legalacsonyabb teljes nitrogéntartalomra és emészthető aminosav-tartalomra számítja ki, figyelembe véve a nyersanyagok minőségét, és a szokásos lizin és metionin, met+cisztein, treonin és triptofán arányoknál több arányt számítva. További limitáló aminosavak a valin, leucin, izoleucin, hisztidin, fenilalanin és tirozin. Mindezen arányokat figyelembe kellene venni a receptúrák kialakításakor.

Mikroelemek és vitaminok mennyisége

A mikroelemek és vitaminok szintjének az anyagcsere támogatását kell segítenie. Számos vitamin és ásványi anyag a cukrok, a zsírok és a fehérjék anyagcseréjében aktív enzimek része. Részt vesznek az energia tárolásában és felhasználásában, valamint az antitestek termelésében. Így fontossá válnak a magas teljesítmény és az egészség fenntartásában. A De Heus különösen a B-vitaminokra összpontosított, amelyek szükségességét évtizedekkel ezelőtt állapították meg, és a szabványok nem felelnek meg a korszerű sertésfajtáknak. Egyesek szintje az általánosan használt értékek többszörösére emelkedett.

Ha többet szeretne megtudni erről a témáról, forduljon bátran a De Heus szakértőjéhez