A malacok problémamentes elválasztása

15 március 2021
-
6 perc

A malacok elválasztásának időszaka során változás történik mind a környezet, mind pedig a táplálkozás tekintetében, ez pedig csökkent bélműködéshez vezet. Cikkünkben bemutatjuk az esetleges negatív következményeket és azt, hogy mit tehetünk ezek ellen a táplálkozáson keresztül.

A belek szerepe az emésztés, valamint a tápanyagok felszívása, egyben védelmet jelentenek a kórokozókkal szemben. A belekben található, ujjszerű szerkezetű bélbolyhok az emésztés és a tápanyagok felszívásában játszanak szerepet. A malacok takarmányfelvétele az elválasztás után jóval kisebb, mint a szoptatás alatt. Ez jelentős következményekkel jár a bélbolyhok szempontjából. Az elválasztást követő néhány nap kisebb takarmányfelvétele következtében kevesebb tápanyag jut a belekbe. Ennek eredményeképpen a bélbolyhok jelentős mértékben megrövidülhetnek. Ezt megakadályozhatjuk, ha gondoskodunk a megfelelő takarmányfelvételről az elválasztás után. A kutatások szerint a bélbolyhok mérete csak kismértékben csökken, amennyiben az elválasztást követő első három napban nagy mennyiségű (kiegészítő) tápanyagfelvétel történik, ugyanakkor méretük jelentős mértékben megrövidül, ha csak kis mennyiségű (kiegészítő) tápanyag felvételére kerül sor.

A bélbolyhok sorvadása következtében kevesebb bélsejt szívja fel a tápanyagokat. A tápanyagok csökkent felszívódása révén nagyobb mennyiségű emésztetlen tápanyag kerül a vastagbélbe, ahol a kórokozó baktériumok használhatják fel tápanyagforrásként, növelve az egészségügyi problémák kialakulását ebben az időszakban. Ezek a tápanyagok a kórokozó baktériumok számára a legkedvezőbbek, így a komoly egészségügyi problémák kialakulásának kockázata a teljes fejlődési szakasz során megnövekszik. Más kutatások szerint fokozott bélszivárgást okoz, ha az elválasztás utáni első néhány napban alacsony a takarmányfelvétel. Ennek az az oka, hogy az elválasztás utáni néhány nap során több rés keletkezik a bélsejtek között, ezáltal nem kívánatos mennyiségű kórokozó jut a vérkeringésbe. Az elválasztás utáni első néhány nap csökkent takarmányfelvétele mellett a bélszivárgás stressz és fertőzések miatt is bekövetkezhet.

Tudjon meg többet arról, hogyan gondoskodhat malacai egészséges és gyors fejlődéséről

Takarmányfelvétel megváltoztatása elválasztás után

A gyakorlatban az alom nem minden malaca fogyaszt azonos mennyiségű takarmányt. Egy átlagos alomban 10-20% alig táplálkozik az elválasztás utáni első 2-3 napban. Ezek a malacok különféle bélkárosodásokat szenvedhetnek, és esetükben nagyobb a kockázata annak, hogy a fejlődési időszak későbbi szakaszában bélrendszeri problémáik alakulnak ki. Kiemelten fontos, hogy valamennyi malac táplálkozzon az elválasztás utáni első napokban.

Optimális takarmányozási stratégia elválasztás után

Elválasztásuk időpontjáig – 3-4 hetes korukig – a malacok mindössze kis mennyiségű takarmányt fogyasztottak, ha nem stimulálták a takarmányfelvételt a szoptatás során. Ennek következtében elválasztáskor a malacok még mindig nincsenek kellőképpen hozzászokva a száraztakarmány fogyasztásához, ezért az elválasztás után takarmányfelvételük jelentős mértékben csökken. A belek optimális egészségi állapotának fenntartása érdekében a malacoknak nagyon jól emészthető, energiában gazdag prestarter takarmányt kell adni az elválasztás utáni első három napon, az energiafelvételre összpontosítva. Az elválasztás után legfeljebb három nappal át lehet térni a szokásos elválasztáskori takarmányra. Az elválasztáskori takarmány összetétele biztosítja, hogy bármely esetlegesen bekövetkezett bélkárosodást a lehető leggyorsabban orvosoljunk, és az átállás a következő takarmányozási szakaszra fokozatosan történjen.

Az olyan száraz takarmány, mint például a De Heus Premium prestarter takarmánya optimális mértékben stimulálja valamennyi malac takarmányfelvételét. Nagyon jól emészthető, energiában gazdag takarmány, amely egyértelműen magasabb energiafelvételt tesz lehetővé a malacok számára, gondoskodva a belek egészségéről, így a malacok egészségesek és életerősek lesznek.

Hogyan biztosíthatja a lehető legjobb indulást malacai számára?

A Romelko megközelítés keretében kiegyensúlyozott összetételű, magas tápanyagtartalmú takarmányokat ötvözünk a szokásos takarmányokkal.

Szabó Bence

Sertés specialista