Prémium takarmány kocáknak termékenyítés előtt

04 szeptember 2017
-
7 perc

A kocák magas termékenysége elengedhetetlen a sikeres tenyésztéshez. Ez hatékonyan befolyásolható a tisztított (azaz kevesebb mikotoxint tartalmazó) gabonából előállított prémium takarmányokkal. Így csökken a tisztázatlan egészségügyi problémák előfordulása, és biztosítható a kiszámítható és állandó termékenység.

A koca fejlődése

A szaporodás alapja a kocák megfelelő növekedése és fejlődése. Az inszeminációt a 250. és a 270. nap között, 140-160 kg-os súlynál kell elvégezni. A hát zsírszövetének vastagságát is fontos mérni és értékelni.  

A megfelelő fejlődés és az erős lábak biztosítása érdekében fontos, hogy elegendő kalciumot és foszfort adjunk a növekedési időszakban. 25 kg-tól 720 gramm napi gyarapodásra törekszünk. Ha tápanyagokban szegényebb keveréket használunk, a kocák lemaradnak a fejlődésben, ami az első ivarzás késését eredményezheti. Ha a keverék túl gazdag, megnő a valószínűsége annak, hogy a kocákat idő előtt ki kell selejtezni, és a szaporodási teljesítmény nem lesz megfelelő a zsíros degeneráció miatt (emlő, petefészek).

A helyes ovuláció

A kocákat a 210. és a 230. nap között kell a termékenyítési szekcióba helyezni, hogy megszokják az egyéni karámot. A sikeres termékenyítés érdekében az ivarzás előfordulását fel kell jegyezni a termékenyítési szekcióban és a kocák részlegében. Ez lehetővé teszi, hogy a tervezett termékenyítési időszakot megelőző 7-10 napban 3,2 kg-ra növeljék a kocák prémium takarmányfelvételét.

Elválasztás

Fontos, hogy a kocák jó állapotban kerüljenek elválasztásra. Örülnénk, ha ezek a kocák a laktációs időszak alatt nem veszítenének 4 mm-nél több zsírt. Ennek eléréséhez a laktációs időszakban (azaz az ellést megelőző 5 napban és az elválasztásig tartó 25 napban) legalább 170 NEv-et (energiaérték) kell fogyasztaniuk. Ez a De Heus társaság prémium kocatápjával érhető el, amely tisztított (toxinmentes) gabonát, kiegészítő Omega 3 zsírsavakat, emelt adagban nyomelemeket és vitaminokat, ízletesebb alapanyagokat, állandó alapanyag-összetételt, speciális rostokat, valamint magasabb kalcium- és foszfor-adagot tartalmaz. A maximális ovuláció elérése érdekében az elválasztott kocákat az első naptól kezdve tetszés szerint kell etetni.

Milyen takarmányt adjunk a kocáknak és milyen szakaszban?

A termékenyítést követően fontos, hogy a kocák az első 40 napban elegendő takarmányt kapjanak a regenerálódás és az embriók megfelelő megtapadásának biztosítása érdekében (magas-alacsony-magas takarmányozási görbe). Az utolsó 30 nap fontos szerepet játszik a megfelelő születési súly és a malacok vitalitásának elérésében. Erre a célra speciális, a vemhességi időszakra fejlesztett prémium takarmányok használhatók. A tisztított (toxinoktól mentes) gabonán kívül Omega 3 zsírsavakat, valamint nagyobb mennyiségű nyomelemet és vitamint is tartalmaznak.

Értelemszerűen sok más tényező is befolyásolja a koca termékenységét, a táplálás azonban kulcsfontosságú. Kérdezze meg De Heus táplálkozási szakértőjét, hogy az optimális eredmények elérése érdekében mely prémium kocatápok használhatók az Ön gazdaságában.

De Heus prémium keverékek

Minden kocatápunk tisztított gabonából készül, a fentiekben felsorolt további összetevőkkel. Mindezek a módosítások kiszámítható eredményeket, magas takarmányfelvételt, megfelelő bélműködést, maximális ellenálló képességet, jó termékenységet és hosszú élettartamot biztosítanak.

Ha az alapvető táplálkozási feltételek rendben vannak, és a megfelelő prémium takarmányokat (tisztított gabona) a megfelelő időben etetik, megtették az első lépéseket a jó és kiszámítható szaporodási eredmények elérése érdekében.

Ha érdeklik az eredmények, vagy szeretné tudni, hogyan segíthetünk Önnek sertései egészségének javításában, kérjük, vegye fel a kapcsolatot szakembereink egyikével.