Megéri befektetni a malacokba

23 február 2021
-
8 perc

Az egészséges, megfelelően fejlődő malacok jövedelmezőek a nevelés ideje alatt és a hizlalási szakaszban is jó eredményeket érnek el. Könnyebben értékesíthetők, és eladási áruk is megnövekedhet. Ez azért fontos, mert a malacok eladási ára határozza meg a kocatelepek közötti különbségeket a takarmányozást illető nyereségesség tekintetében.

Fektessen be azonnal!

Érdemes a malacok minőségét illetően befektetni. Ez már az ellést követő első napokra is igaz. A fiatal újszülött malacokat úgy kell nevelni, hogy minél életképesebbek és egészségesebbek legyenek. Ez a kolosztrumfelvétellel, majd ezt követően stimuláló hatású takarmánybevitellel kezdődik.

Az újszülött malacok nagyon kevés tartalékkal rendelkeznek – zsír és glikogén formájában. 12-17 óra elteltével felhasználják saját tartalékaikat. Amennyiben a malacok ezen időtartam alatt nem fogyasztanak kolosztrumot, nehezebb lesz önállóan a csecshez jutniuk. Minél több kolosztrumot esznek, annál nagyobb az esélyük a túlélésre. A kutatások szerint az ellés utáni néhány napon a túlélés 40%-os a kevesebb mint 100 g kolosztrumot, míg csaknem 99%-os a legalább 400 g kolosztrumot fogyasztó malacok körében. Annak érdekében, hogy a malacok minél hamarabb, gyakran és nagy mennyiségben kolosztrumot fogyasszanak, az alábbi intézkedéseket teheti meg:

  • Alakítson ki megfelelő mikroklímát a malacok számára, nehogy hamar kihűljenek: helyezzen infralámpát a koca mögé és használjon elletőszőnyeget
  • Szórjon felszáradást segítő port a malacfészkekbe
  • Küszöbölje ki a sarkokat, nehogy a malacok a sarokban ragadjanak
  • Gondoskodjon hatékony és egyértelmű dajkaságba adási protokollról, amely specialistáján keresztül érhető el

A szoptatási időszak második szakasza

A szoptatási időszak második szakaszában fontos, hogy a malacok megfelelően fejlődjenek és jól felkészüljenek az elválasztásra. Ez azt jelenti, hogy már ebben a szakaszban is kell szilárd takarmányt fogyasztaniuk. Elválasztás után a malacok könnyebben fogadják el a takarmányt, ha már a szoptatási időszakban is hozzászoktak. 

Befektetés az elválasztás után

A takarmányfelvétel szerepe az elválasztás után is nagyon fontos. Az elválasztást követő első két hét takarmányfelvétele 70%-ban meghatározó a nevelés végső eredménye és a malacok minősége szempontjából. Gyorsan megtérül, ha ebben a szakaszban több munkát fektet be és a takarmány minőségére is odafigyel. A szoptatási időszak során a malacok hozzászoknak az óránkénti tejfogyasztáshoz. Ezért elválasztás után is naponta 12 alkalommal esznek kisebb mennyiségű takarmányt. Az első négy nap során a kisebb súlyú malacok több takarmányt fogyasztanak nagyobb súlyú társaiknál, ezt követően pedig a nagyobb súlyú malacok fogyasztanak többet. A malacok kondíciójának fenntartásához közvetlenül az elválasztás után megközelítőleg naponta 150 g takarmányra van szükség. Az elválasztás utáni harmadik-negyedik napon minden malacnak szép kikerekedettnek kell lennie. Ehhez legalább 0,5 kg takarmányt kell elfogyasztaniuk az elválasztást követő első három napon. Ön is segíthet a malacoknak abban, hogy az elválasztás után hamar, gyakran és nagy mennyiségű takarmányt fogyasszanak. Fontos, hogy az összes malac egyszerre táplálkozhasson. Ehhez az elválasztást követő első napokban szükség lehet további kerek etetővályúk elhelyezésére, melyeket naponta legalább háromszor fel kell tölteni. A vályúk feltöltésekor a malacok felkelnek és keresni kezdik a takarmányt. Ez újabb inger arra, hogy táplálkozni kezdjenek. A kerek etetővályú hatására a malacok egységesebbek lesznek, és a takarmányfelvétel és a növekedés 40%-kal nőhet.

A kerek etetővályúk használata mellett a megfelelő takarmány kiválasztásával is növelheti a takarmányfelvételt. Amennyiben az első napok során prestarter takarmányt ad elválasztáskori takarmány helyett, egyértelműen növelheti a takarmányfelvételt. Például prestarter takarmány adása esetén a malacok 60%-kal több energiához jutnak, mint ha a szokásos, elválasztáskori takarmányt kapnák.

Tudjon meg többet arról, hogyan gondoskodhat malacai egészséges és gyors fejlődéséről

További információk a Romelko takarmányról

Takarmányfelvétel a malacok nevelése során

A kívánt növekedéshez szükséges takarmányfelvétel és a malacok nevelési folyamatának jövedelmezősége szempontjából a megfelelő takarmányválasztás kiemelten fontos. Ezért azt javasoljuk, hogy rendszeresen mérje a malacok takarmányfelvételét: az elválasztás utáni első három nap, illetve első, második, harmadik, negyedik, ötödik és hatodik hét során. Ha ismeri a takarmányfelvételt, specialistája segítségével megfelelő takarmányozási stratégiát dolgozhat ki. A takarmányfelvétel ismerete hiányában ez nem lehetséges. Ekkor nem tudja a bevitel szerint összeállítani a megfelelő összetételű takarmányt, és vagy túl magas, vagy túl alacsony tápanyagtartalmú takarmányt ad malacainak. Az előbbi esetben a kelleténél több pénzt ad ki, a második esetben viszont a malacok fejlődése nem lesz megfelelő és nem fogják teljesíteni a minőségre vonatkozó követelményeket. 

Hogyan biztosíthatja a lehető legjobb indulást malacai számára?

A Romelko megközelítés keretében kiegyensúlyozott összetételű, magas tápanyagtartalmú takarmányokat ötvözünk a szokásos takarmányokkal.

Szabó Bence

Sertés specialista

Megéri befektetni a malacokba

A jó kezdet fél siker!  Ez különösen igaz a fiatal malacok nevelésére. A takarmányfelvétel aktív stimulálása és mérése kulcsfontosságú. Elengedhetetlen és gyorsan kifizetődik, ha növeli a ráfordításokat a fiatal malacok nevelése tekintetében. Technikai eredményei javulnak, az eladási árak növekednek és a nevelési időszak későbbi szakaszaiban Önnek kevesebb tennivalója lesz.